Korona virus
July 17, 2020 Comments Off on Korona virus Uncategorized sim2002
74 / 100

Korona virus: Koliko traje inkubacija bolesti?

Inkubacija bolesti (vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti) traje od 2 do 14 dana (u proseku 5 dana).

Korona virus – Kako se prenosi 

Virus COVID 19 se interhumano prenosi kapljičnim putem, udisanjem kapljica koje je zaraženi izbacio prilikom kašlja ili kijanja (slično gripu). Moguć je prenos i direktnim kontaktom. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa. Smatra se da je zaraženi čovek najzarazniji dok ima simptome bolesti (kašalj, kijanje).

hands with latex gloves holding a globe with a face mask

Korona virus – Mere prevencije

  1. Izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu (držati odstojanje veće od 1 metra)
  2. Izbegavanje masovnih okupljanja i boravka  u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba
  3.  Pojačana i česta higijena ruku  (pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih preparata za dezinfekciju ruku).
  4. Nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima
  5. Ukoliko imate znake respiratorne infekcije, nemojte boraviti u zatvorenom prostoru gde se nalazi veliki broj osoba,  prilikom kašljanja i  kijanja pokrijte nos i usta papirnim maramicama, a nakon upotrebe maramicu odmah bacite u korpu za otpatke, a ruke odmah operite ili dezinfikujte. Nošenje maski se prvenstveno preporučuje bolesnim osobama u kontaktu sa drugim ljudima. Ukoliko ste bolesni ili ste u riziku od težih oblika bolesti, a   neizbežno je da budete na mestu zajedno sa velikim brojem ljudi (čekaonice, pošte, aerodromi, železničke i autobuske stanice) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa, koje se menjaju čim postanu navlažene.

Unapred se zahvaljujemo na odgovornom ponašanju.


Tags
About The Author