Pretraga
Close this search box.

Keramičarski radovi

keramičarski radovi

Keramičarski radovi i keramičke pločice

Keramičarski radovi i keramičke pločice

Pločice u građevinskoj konstrukciji su tanke ploče ili elementi koji se koriste za pokrivanje manjih ili većih površina poput podova i zidova. Pločice su u ovom scenariju primarni element u izgledu enterijera zgrade, kao i spoljne završne obrade i lepote.

Danas se pločice takođe proizvode od recikliranih materijala, što čini element ekološki prihvatljivijim. Oblik pločica se dobija različitim postupcima poput ekstruzije ili presovanja na sobnoj temperaturi ili bilo kojim drugim postupkom. Nakon oblikovanja, suše se i izlažu temperaturi, tj. pečenju. Ova faza pečenja je da bi se osiguralo da steknu potrebna svojstva, koja moraju imati kada su na tržištu i u građevinskoj industriji. Različite vrste pločica koje se koriste u visokogradnji dostupne su u glaziranom ili neglaziranom obliku. Po svojoj prirodi su negorive i pod svetlošću pločice ne menjaju svoja svojstva.

keramičarski radovi keramičar
keramičar

Postoje različite vrste pločica koje se koriste u visokogradnji i koje su jedinstvene za tip površine na koju se moraju nanositi. Podela na osnovu površine nanošenja uglavnom se vrši na podelu na zidne i podne pločice.

Pločice koje se koriste na zidovima i podu dostupne su u glaziranim i neglaziranim oblicima. Podne pločice su posebno dizajnirane da unose lepotu poda i kretanja. Ali podložne su većem opterećenju, pritisku i drugim neželjenim materijalnim dejstvima. Dakle, ove pločice su napravljene trajnije, otporne na habanje, vodonepropusne su i lako se čiste. Podne pločice zajedno sa pomenutim svojstvima takođe treba da pruže dobru estetiku.

Keramičke pločice

Keramičke pločice se koriste za unutrašnje podove, bazene, spoljne podove, zidove i za specijalnu ugradnju, kako u unutrašnje tako i u spoljašnje slučajeve. Većina vrsta pločica spada u kategoriju keramičkih pločica. Izrađene su od mešavine gline i drugih materijala.

Postavljanje pločica

Da bi se postigli dobri rezulatati u procesu polaganja pločica, presudno je uzeti u obzir i izbor materijala pored pravilne ugradnje i kontrole kvaliteta. Važno je razumeti karakteristike izabranih materijala kao i njihove kompatibilnost jedne s drugima radi postizanja optimalnih performansi. Treba uzeti u obzir sledeće detalje dizajna:

• Izbor pločica

• Lepkovi

Neke keramičke pločice su visoko upijajuće. Važno je odabrati pravilan lepak kako biste osigurali njegove performanse, odnosno da se ograniči upijanje vode sa lepka na pločice. Ne postoji jedinstvena formula lepka koja je kompatibilna sa svim vrstama pločica i podloga.

• Fug masa za fugovanje

Fug masa je materijal koji se koristi za popunjavanje praznine između pločica i podupiranje pločica. Klasifikovan je u cementne i reakciono-smolaste vrste. Trebali bi imati odgovarajuću finoću i konzistenciju koji su kompatibilni sa projektovanom širinom fuge, tako da fug masa može uspešno ispuniti fuge. Izbor prave vrste ove mase je podjednako važno kao odabir prave pločice i lepka.

 Hidroizolacija

Hidroizolacija se odnosi na normalnu zaštitu pločica od oštećenja usled dizanja vlage i direktnih uticaja kontakt sa vodom, na primer u tuš kabini. U vlažnom području, uvek treba postaviti hidroizolacijsku membranu kako bi se sprečilo prodiranje vode u susedna područja i ispod. Vrsta hidroizolacionog materijala koji se koristi za vlažne prostore evoluirala je tokom godina cementnom hidroizolacijom koja se najčešće koristi poslednjih godina.