snaga čelika za stabilnost

Armirački radovi

Armirački radovi

Armaturni čelici i armirački radovi neophodni su za betonske konstrukcije, “utopljene” unutar konstrukcije, pružajući im otporna svojstva i osiguravajući sigurnost pri svakom radu. Za armiranje čelika važno je da zadovolji određene karakteristike ili standarde za njihovu upotrebu u građevinarstvu. Uglavnom se pozivamo na svojstva čelične konstrukcije koja određuju njihov seizmički odziv, kao što su: otpor, duktilnost, krutost, redundancija, apsorpcija energije, prigušivanje i zavarivanje. Ova poslednja karakteristika je važna pri izboru onog čelika koji će se kupiti, jer je ključni bezbednosni element u situaciji zemljotresa.

Ojačavanje ili jačanje opisuje se kao proces nadogradnje konstrukcijskog sistema zgrade kako bi se poboljšale njegove performanse pod postojećim opterećenjima ili povećala snaga za podnošenje dodatnih opterećenja. Stabilizacija može biti potrebna iz raznih razloga, uključujući eroziju tla, vlagu, loše dizajnirane modifikacije, nekvalitetan materijal ili zanatstvo, kao i pogoršanje usled starenja ili zanemarivanja. Bilo koji od ovih faktora može ugroziti stabilnost. Naravno, ne postoji jedinstveno rešenje koje nudi jasnu metodu za svaki projekat.

sim 2002
armirac
sim 2002

Važnost armiračkih radova

Neke prednosti izvan svojstava i karakteristika armaturnog čelika u konstrukcijama su sledeće:

  • Veća sigurnost kao mehanizam ojačanja za bilo koju vrstu konstrukcije.
  • Fleksibilnost zasnovana na svakom arhitektonskom projektu, kao i za upotrebu konzolnih greda, kosih zidova, podnih otvora i beskrajnog broja opcija.
  • Može se koristiti u pretproizvodnji za ubrzanje vremena tokom faze montaže konstrukcije.
  • Smanjenje troškova zahvaljujući kompatibilnosti sa velikim brojem komplementarnih materijala.
  • Ima dobru otpornost i duktilnost, pa pomaže u smanjenju težine u konstrukciji i daje veću stabilnost konstrukcije.
armiranje armiraćki radovi

Čelična armatura

Svi armirački radovi podrazumevaju upotrebu čelične armature.

Čelična armatura je jaka i na zatezanje i na kompresiju. Zatezna svojstva koja pruža čelična armatura spečiće i minimizirati pucanje betona pod zateznim opterećenjima. Koeficijent toplotnog širenja čelične armature i betona sličan je po tome što se tokom temperaturnih promena podvrgavaju sličnim ekspanzijama. Ovo svojstvo će osigurati da beton bude izložen minimalnom naprezanju tokom temperaturnih razlika. Površina čeličnih armaturnih šipki uzorkovana je tako da ima odgovarajuću vezu sa okolnim betonskim materijalom.

SIM 2002

Nudimo vam kompletnu izgradnju svih vrsta građevinskih objekata. Armirački radovi su samo jedan od mnoštva građevinskih radova kojim se naša firma bavi.