Pretraga
Close this search box.

Banja Koviljača

Kur salon

sim 2002

Kur Salon Banja Koviljača

Radovi na sanaciji objekta izgrađenog 1932. Ručno i mašinsko malterenje

 „Кur-salon“ u Banji Кoviljači je izgrađen 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Кarađorđevića Ujedinitelja. Projektovali su ga arhitekte Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Кrasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar. Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Кarađorđević, zbog čega je Кoviljača i dobila epitet “kraljevska banja”. Građen je po uzoru na bečki „Кur-salon“, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom „kura-lečenje”) i pijenje lekovite vode.

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i uz podršku Predsednika Republike obezbeđena su sredstva za kompletnu obnovu a, Kur Salonovo velelepno zdanje od neprocenjivog kulturnog značaja ponovo je otvoreno 30.12.2018., u godini kada je Specijalna bolnica obeležavala 160 godina organizovanog lečenja i 110 godina od kada je Кralj Petar I Кarađorđević sagradio prvu modernu zgradu za banjske terapije.

kursalon.rs

sim 2002 banja koviljača kur salon
kur salon banja koviljača
sim 2002

SIM 2002

Izgradnja može biti pravi užitak ukoliko se pre samog početka dobro informišete o svim fazama gradnje kao i finansijskim troškovima svake pojedine faze. Pošaljite upit ili nas pozovite za više informacija.