Savremeni planovi kuća

savremeni planovi kuća i moderna gradnja

Savremeni planovi kuća i moderna gradnja

Savremeni planovi kuća i moderna gradnja su uvek pomalo kontroverzni. Da li je ovaj stil moderan ili savremen? Mnogi koriste ova dva stilska izraza naizmenično, što dovodi do zbunjivanja gde treba povući crtu. Zaključili smo da je „moderan“ stil za sebe, dok „savremeni“ može da obuhvati mnogo različitih stilova koji su aktuelni ili su u modi. Kada je reč o životu 21. veka, postoji mnogo razloga da u obzir uzmete savremene planove kuća.

Cilj modernog dizajna kuće je integrisanje estetski ugodnih aspekata u celokupan plan dizajna uz minimiziranje nepotrebnih strukturnih dodataka. Zapamtite, dugo godina ćete živeti u svom domu i gledati ga, zašto to ne bi učinili prijatnim iskustvom?

Dizajn kuće je putovanje koje bi trebalo da rezultira domom koji je jedinstveni odraz vašeg stila i ličnosti. Oživljavanje vaše vizije može biti nezgodno, posebno iz tehničke perspektive. Živimo u eri kada su prostor, energija i privatnost teško dostupni a savremeni planovi kuća omogućavaju vam da iskoristite ove beneficije, istovremeno ulazeći u efikasnu i ekološki prihvatljivu investiciju. Ovakvi planovi kuća ne koriste slučajno prostor; nego se prostor koristi što efikasnije i dopunjuje celu strukturu u celini. To uključuje projektovanje plafonskog prostora kao i hodnika i hodnika kako bi se maksimalizovao protok vazduha i minimalizovali prelazni prostori.

moderna gradnja
savremeni planovi kuća

Prilagodljivost i asimetrija

Još jedan razlog za odabir savremenih planova kuća je činjenica da se moderni dizajni kuća ne oslanjaju nužno na simetriju ili druge konvencije dizajna, ostavljajući dovoljno prostora za prilagođavanje i buduće proširenje. U nekim slučajevima vlasnici domova mogu kasnije smanjiti veličinu i umesto toga nadograditi više spoljnih karakteristika – tako da, uz moderne planove kuća, nije potrebno preopteretiti vaš dom sobama ili funkcijama koje vam nisu potrebne. Još jedan razlog za uvođenjem asimetrije je to što dodaje više vizuelnog interesa. Tamo gde ponavljanje simetričnih aranžmana ima tendenciju da vremenom postane monotono, asimetrični izgled je ono što nas drži na nogama.

Dvorišta, terase i okolina

Svi novi savremeni planovi kuća uglavnom traže ravnotežu između prostora i ukupne veličine kuće. Zapravo, u modernim kućama životni prostor nikada nije ograničen na unutrašnji prostor, već se proteže i na način na koji je kuća ugrađena u okolno okruženje. To znači uzimati u obzir obližnje domove, zakone o zoni prirode i grada. Dobar savremeni dizajn kuće uzeće u obzir prostor i u kući i oko kuće i u lokalnoj okolini. Ono što je postal posebno bitno u poslednjoj pandemijskoj godini to je važnost posedovanja dvorišnog prostora ili bar terase. Planovi sa posebnim osvrtom na prostor koji zauzmaju terase i balkoni doživljavaju pravu ekspanziju u svetu arhitekture i građevinarstva.

Prirodno svetlo

Ako ste poput većine ljudi, oko 90% dana provodite u zatvorenom. A, u najhladnijim zimskim danima ili najtoplijim psećim danima leta, to može biti i više.

Savremeni planovi kuća takođe daju posebnu pažnju prirodnom nivou osvetljenja. To znači da ne uključuju samo velike prozore okrenute prema južnoj strani kuće, već i manje prozore na više strana sobe kako bi se postigao prirodni nivo osvetljenja koji pruža dovoljno svetlosti da se vidi bez ugrožavanja nivoa privatnosti ili osvetljenosti.  Ovi kućni planovi koji maksimiziraju nivo prirodnog osvetljenja mogu smanjiti troškove energije tokom letnjih meseci omogućavajući vam da uključite manje svetla.

Ako planirate da gradite ili obnavljate dom, uverite se da vaš izvođač radova i arhitekta razumeju da želite da ugradite prirodno osvetljenje gde god to ima smisla (u pogledu osvetljenja i energetske efikasnosti). Ako želite maksimalno prirodno osvetljenje bez renoviranja, sledite ove savete:

  • Uverite se da vaš nameštaj ne blokira prozore.
  • Obojite unutrašnje okvire prozora u belo kako biste pojačali odraz prirodne svetlosti. Koristite strateški postavljena ogledala da odražavaju prirodno osvetljenje.
  • Izbegavajte teške zavese i održavajte prozore čistima kako bi se omogućilo što više svetlosti.
  • Izaberite svetlije boje. Tamnije boje upijaju svetlost. Koristite staklena vrata ili vrata sa prozorima gde god možete.

Obezbedite sebi na vreme modernu i funkcionalnu kuću uz građevinsku firmu SIM 2002