Sezona građevinskih radova

sezona građevinskih radova

Sezona građevinskih radova

Sezona građevinskih radova – Posao se može završiti samo ako to vremenske prilike dozvoljavaju. Zbog toga je presudno da svaka građevinska kompanija bude spremna za rad čim sunce počne da sija. Znanje kada treba raditi najbolje se razume kada godinu posmatrate kao tri dela: predsezonu, sezonu i post-sezonu.

Kada planirate da pokrenete bilo kakav građevinski projekat, možda se pitate kada je najbolje doba godine za početak. Da li je bolje izvoditi građevinaske radove na proleće, kada se vreme popravi? Ili postoje koristi od gradnje u takozvanoj „van sezoni“, kada vazduh postane hladnijii? Istina je da imate koristi od započinjanja projekta u bilo koje doba godine, a za svaku sezonu postoje razlozi koje treba uzeti u obzir.

sim2002

U većini država najbolje vreme za završetak građevinskih radova je od aprila do oktobra.
Važno je što više napredovati dok vreme sarađuje sa vašim rasporedom. Ponekad je potrebna noćna gradnja da bi se posao obavio na vreme. Ne samo da rad noću generalno znači manje prometa, već je i hladniji. Na primer, u Las Vegasu se izgradnja puteva često dešava noću. Razlozi za to su da se beton i asfalt brže suše, a manje automobila na putu dovodi do manje saobraćajnih incidenata.
Čini se da se troškovi opreme svake godine samo povećavaju. Bez obzira da li se radi o iznajmljivanju građevinskih mašina ili kupovini građevinskih materijala, cene uglavnom rastu. Ovo se posebno odnosi na početak građevinske sezone, kada je potražnja za opremom i materijalima velika. Kada saznate koliko možete potrošiti na opremu i građevinske materijale, proverite da li je period van sezone najbolje vreme za kupovinu.
Letnje vreme kao sezona građevinskih radova može predstavljati izazove, kao što su kišni periodi ali i pored toga, građevinski projekti se lakše i efikasnije rade tokom vrućih meseci.

Sezona građevinskih radova leto

Jedna od najvažnijih prednosti započinjanja građevinskog projekta leti je brže sušenje. Većina građevinskih radova uključuje upotrebu materijala kojima je potrebno vreme za sušenje – lepkovi, boje, malter treba da se pravilno osuše nakon nanošenja, a iskop je lakše obaviti kada je zemlja suva. Rukovanje takvim projektima kada je vlažnost u vazduhu niska i temperature su veće obezbeđuje brže, temeljnije sušenje, što čini celokupan građevinski projekat efikasnijim.

Sezona građevinskih radova proleće

Izgradnja uglavnom počinje da raste u proleće i ovo je sezona koju mnogi smatraju idealnom za pokretanje svojih komercijalnih građevinskih snova. Kada započnete projekat na proleće, imate nekoliko meseci sa uglavnom povoljnim vremenom da završite svoj projekat. Ali s obzirom da je sezona toliko popularna za komercijalnu gradnju, možda će vam biti teško da osigurate izvođača radova kojeg želite, posebno ako je u tom poslu tražen i iskusan. Planirajte unapred da dobijete tim koji želite i vremenski raspored u koji želite, tako da je izvođač radova spreman da otvori svoja vrata kad i vi.

Sezona građevinskih radova jesen

Kako lišće menja boju, vruća letnja sezona gradnje počinje da se završava u pripremi za hladno vreme. Potražnja za dozvolama opada, pa ćete možda biti u mogućnosti da obezbedite ono što vam treba mnogo brže nego što biste to učinili tokom proleća ili leta. A izvođači i kooperanti počinju da osećaju i malo pomeranja u svojim rasporedima, što znači da su oni vrlo traženi graditelji možda spremni da preuzmu projekat
Ono što može da predstavlja problem u glavnoj sezoni je nedostatak izvođača radova. Naime, usled velike potražnje možete doći u situaciju da se svi izvođači građevinskih radova nalaze raspoređeni na različitim projektima za koje su mesecima unapred rezervisani. Uasled toga možete doći u poziciju da angažujete manje kvalitetne radnike, nekvalifikovane radnike ili firme koje nisu u skladu sa delatnošću koja vam je potrebna. Da bi se takvi problemi predupredili potrebno je na vreme razmišljati o angažovanju građevinske firme. Za sve dodatne informacije posetite našu KONTAKT stranu.