Zeleni krovovi

zeleni krovovi

Budućnost krovova - zeleni krovovi

Zeleni krovovi doživeli su ekspanziju u Nemačkoj od šezdesetih godina prošlog veka i proširili su se širom Evrope i Sjedinjenih Država. Sve veća popularnost zelenih krovova više se ne može objasniti njihovom korist za smanjenje zagađenja vazduha samo u gusto naseljenim gradovima. Zeleni krovovi doprinose životnoj sredini i kvalitetu života na mnogo različitih načina, a ipak postoji mnogo više prednosti koje su očigledne tek na drugi pogled.

Šta je zeleni krov?

Zeleni krov je u osnovi zasađeni krov. Trebalo bi da nadoknadi vegetirani trag koji je uništen zbog gradnje zgrade. Zeleni krovovi se razlikuju u intenzivne i ekstenzivne zelene krovove. Oni se razlikuju u osnovnoj strukturi (dubina medijuma za rast) i vrstama biljaka koje se koriste. Struktura je vrlo slična za obe, dodajući nekoliko slojeva na vrh noseće konstrukcije. Sistem zelenog krova je dodatak napravljen na krovu postojeće zgrade za rast flore. U zavisnosti od vrste zelenog krova koji instalirate, biljke mogu biti modularne ili imati drenažne slojeve. Međutim, svi zeleni krovovi sadrže nekoliko važnih karakteristika, kao što su hidroizolacija i odbijanje korena, kako bi struktura bila sigurna i neoštećena.

Na intenzivnim zelenim krovovima, širok spektar biljnih vrsta, uključujući drveće, grmlje i višegodišnje biljke kojima je potrebno „intenzivno“ održavanje. Često su to strukture poput parkova koje su dostupne javnosti i služe u rekreativne svrhe. Neophodni su duboki slojevi podloge i stoga se intenzivni zeleni krovovi obično postavljaju samo na ravne krovove. Suprotno tome, ekstenzivni krovovi imaju manje pogone i zahtevaju manje održavanja. Imaju plitko korenje i tako dobro uspevaju na plitkim slojevima podloge. Biljke koje se koriste uključuju biljke, trave, mahovine i sukulente tolerantne na sušu. Ovi krovovi uglavnom nisu dostupni javnosti, ali osim toga, oni imaju iste prednosti.

zeleni krovovi

Može li se bilo koji krov pretvoriti u zeleni krov?

Mnoge, ali ne sve krovne konstrukcije su pogodne za nošenje zelenog krova. Beton pruža najstabilniju strukturu i najčešće se koristi, ali su pogodne i drvene, metalne, plastične, gipsane i kompozitne konstrukcije. Naravno, ravni krovovi se lako mogu pretvoriti u zelene krovove, dok druge površine predstavljaju veći izazov u ​​pogledu arhitekture i raspodele težine.

Prednosti zelenih krovova

Intenzivni i ekstenzivni zeleni krovovi stvaraju dodatno stanište divljih životinja, na primer, obezbeđujući prostor za insekte i ptice. Konačno, postoje zanimljivi arhitektonski i estetski aspekti koje treba razmotriti, jer se osnovna ideja zelenih krovova može primeniti i na pretvaranje zidova u i izvan zgrada u neverovatna umetnička dela.

1.      Poboljšanje kvaliteta vazduha

zarobljavanjem čestica vazduha i zagađivača gasova koji doprinose zagađenju vazduha. Mnoge zagađivače zatim ispire kišnica, dok druge apsorbuje biljno tkivo. Istraživanja su pokazala da bi jedan kvadratni metar zelenog krova mogao ukloniti 200 g čestica prašine svake godine.

2.      Poboljšanje drenažnog sistema

Biljke skladište i odlažu kišnicu. Kroz privremeno skladištenje i odloženu isporuku, lokalni kanalizacioni sistemi se rasterećuju tokom jakih ili dugotrajnih padavina

3.      Smanjena temperatura površine krova

Sprečava se zagrevanje površine krova sunčevim zračenjem. Smanjena površinska temperatura krova sprečava zagrevanje prostorija ispod

4.      Funkcija zvučne izolacije

Ozelenjavanje krova smanjuje zagađenje bukom.

Dalja finansijska prednost je smanjenje troškova za grejanje i klimatizaciju kao atraktivan sporedni efekat izazvan zelenim krovovima. I na kraju, kada ulažete u zeleni krov, od vas se ne zahteva da postavljate i održavate  površine.

Zeleni krovovi kombinuju mnoge prednosti i igraju važnu ulogu u urbanoj arhitekturi. Oni pomažu u poboljšanju kvaliteta života u gradovima smanjenjem zagađenja vazduha i stvaranjem zelenih odmarališta kako za stanovnike tako i za divlje životinje. Razne biljke se mogu koristiti za stvaranje atraktivnih, individualnih rešenja u zavisnosti od individualnih preferencija. Sve u svemu, vredi razmisliti o zelenim krovovima.