Izgradnja kuće

izgradnja kuće

Izgradnja kuće trend u građevinarstvu

Osnovni građevinski materijali su opekarski proizvodi i drvo, koji se kombinuju sa upotrebom prirodnog kamena u nešto manjoj količini , zbog cene samog kamena koja ume da bude veoma visoka. U osnovne građevinske materijale spade i betonarmature, čelik i sada već neizbežni i neophodni prefabrikovani elementi. Naravno sveukupna upotreba materijala podrazumeva se samo uz statičku, to jest konstrukcijsku optimizaciju.

Gradnja objekata niže spratnosti, izgradnja kuće , i njihova statika omogućuje značajniju i procentualno veću primenu prirodnih materijala. To svakako podrazumeva da je “najzdravija” gradnja porodičnih kuća, vila i rezidencija, čiji je trend i udeo u novogradnji značajno povećan u poslednjih par godina. Tome potpomaže i činjenica da tržište stanova diktira ponekad da se gradi jeftinije i po svaku cenu što direktno utiče na kvalitet gradnje i kvalitet ambijenta smanji. Uveliko doprinosi i sama prostorna ograničenost u gradovima, skučen proctor, male parcele za gradnju, nadograđivanje, nadziđivanje ili rekonstrukcija već postojećih objekata.

kuća ili stan
izgradnja kuce

Ukoliko želite da izgradite novi, proširite ili rekonstruišete postojeći objekat, za to je potrebno pribaviti odgovarajuću građevinsku dokumentaciju. Preciznije, za većinu građevinskih radova biće vam potrebna građevinska dozvola. Reč je o dokumentu na osnovu koga se može započeti gradnja željenog objekta, a kojim se potvrđuje da je glavni projekat izrađen u skladu sa svim propisima i uslovima.

Izgradnja kuće je trend

Prema podacima Republičkog  geodetskog zavoda, najskuplji kvadratni metar 2019. godine koštao je 8.683 evra na ekskluzivnoj lokaciji “Beograd na vodi” i stan je prodat za 1.320.000 evra. Kuća u Užičkoj ulici prodata je za četiri i po miliona evra, a poljoprivredno zemljište u Gunarošu, u opštini Bačka Topola, plaćeno je 100.000 evra po hektaru.

Iskustvo pokazuje da svaka kriza donosi nove trendove i navike čemu svedočimo i kroz mnoge istorijske događaje. Pojava epidemije korona virusa je u Srbiji između ostalog iznedrila i nove stavove po pitanju kupovine krovom nad glavom. Najviše je doprinelo proglašenje vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje, što je vlasnike stanova dodatno podstaklo na razmišljanje o kupovini ili zidanju kuće.

Tržište nekretnina beleži promenu u interesovanju kupaca, pa je tako, umesto do skora popularnih stanova u što užem centru grada, danas sva  pažnja usmerena na kuće sa dvorištem i to na selu ili eventualno predgrađu.

Kuće koje su  do skora nazivane vikendicama ili seoskim kućama, danas imaju epitete kuća sa dvorištem za udoban život i odmor. Život u kući na selu, sa dvorištem, postao je simbol prestiža. Vlasnici stanova su za vreme vanrednog stanja očigledno shvatili prednosti života u kućama sa dvorištem, naročito u okolini grada.

Tu recimo imaju mogućnost da parkiraju auto, imaju određene linije gradskog prevoza, dvorište, infrastrukturu, kao i prodavnice i osnovne škole, a centar grada svakako nije mnogo daleko. Ovaj trenutni trend polako ali sigurno prerasta u trend budućnosti.

Ukoliko vi sami finansirate izgradnju kuće, znate kakva vam je izolacija, instalacije i ako ste to kvalitetno odradili, može da bude u dobrom stanju  decenijama. Sa stanovima ne znate realnu situaciju, naročito ako niste  prvi vlasnik.

Izgradnja kuće – cena

Troškovi izgradnje kuća po kvadratnom metru (ili po kvadratnom metru) mogu dramatično da se razlikuju u zavisnosti od uslova lokacije, pristupnih pravaca, lokalnih propisa, ekonomije obima (kuće koje su posebno dizajnirane često su skuplje za izgradnju) i dostupnosti vešti trgovci.

Troškovi izgradnje kuće nisu jednostavni podaci za izračunavanje. Međutim, istražujemo neke nacionalne i regionalne proseke i raščlanjujemo različite aspekte troškova izgradnje kuće kako bismo dobili bolju sliku o tome šta bi vas moglo koštati izgradnje kuće iz snova.

Građevinske prakse, tehnologije i resursi moraju biti u skladu sa propisima i kodeksima prakse lokalnih građevinskih vlasti.

Obezbedite sebi na vreme modernu i funkcionalnu kuću uz građevinsku firmu SIM 2002